De Nedersaksen

Een podcast van, over en met (de) Nedersaksen. Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nedersaksische regio en regelmatig livemuziek in een van de Nedersaksische streektalen.
  • Hendrik-Jan Bokkers & Albert Bartelds van De Nedersaksen (foto: Thomas Bartelds)
  • Hendrik-Jan Bokkers & Albert Bartelds van De Nedersaksen (foto: Thomas Bartelds)

Voor podcast De Nedersaksen gaan Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers dieper in op de Nedersaksische cultuur. Want waar staat het eigenlijk voor en welk gebied valt er precies onder? En waar komen al die streektalen eigenlijk vandaan? Hoe is het bijvoorbeeld om als muzikant, filmer of kunstenaar in dit gebied te wonen en vanuit hier te werken? Hoe is het om in je streektaal te schrijven en te zingen en hoeveel invloed heeft de regio waar je geboren en getogen bent op het werk dat je maakt? Dit zijn allemaal vragen en thema’s die worden besproken met o.a. kunstenaar Eric Schutte, dialectoloog dr. Harrie Scholtmeijer, schrijver Martin ter Denge, documentairemaker Geertjan Lassche en vele anderen. Natuurlijk is er ook veel muziek met regelmatig een live sessie zoals bijvoorbeeld van de band Tricklebolt uit Lemelerveld die speciaal voor de gelegenheid een lied in de streektaal vertolken.

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van De Nedersaksen online. Dat Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds voor deze podcast dieper in De Nedersaksen duiken is een logische keuze. Hendrik Jan heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs en Albert Bartelds werkt vanuit de IJsselacademie aan een kenniscentrum ter bevordering van streekcultuur.

Deze tweewekelijkse podcast kwam tot stand in een samenwerking tussen Hedon Productiehuis, De IJsselacademie en Topcast Media. Dit eerste seizoen bestaat uit acht afleveringen. Luisteren naar De Nedersaksen en meer informatie over de podcast is te vinden op www.denedersaksen.nl

MIS NOOIT EEN AFLEVERING VAN DE NEDERSAKSEN

Luister hier naar de meest actuele aflevering