Genomineerden Cultuurprijs Overijssel 2017 bekend

De genomineerden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2017 zijn bekend. Voor de Cultuurprijs komen Rico en Sticks, Siegfried Woldhek en Ronald A. Westerhuis in aanmerking. Voor de Talentprijs zijn de kanshebbers: Jeangu Macrooy, Evander Eijsink en Marieke Nijkamp.

Op donderdag 5 oktober worden de prijzen uitgereikt in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Het publiek kan vanaf aanstaande maandag, 17 juli 2017, stemmen op hun favoriet via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Stemmen kan tot 1 september.

Nominaties Cultuurprijs

De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Cultuurprijs:

• Rico en Sticks, rappersduo uit Zwolle. Vormden tussen 1998 en 2007 samen met DJ Delic de rapformatie Opgezwolle. Vorig jaar werd hun derde studioalbum ‘Eigen Wereld’ uit 2006 verkozen tot 'Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen'. Samen met Typhoon gaven ze op 9 december 2016 de tot nu toe grootste show in de geschiedenis van de Nederlandstalige hiphop.

• Siegfried Woldhek, komt uit Giethoorn, is een illustrator met exposities in het hele land. Bekend van zijn tekeningen in het NRC en zijn VN politieke literaire tekeningen. Begin dit jaar verscheen zijn 1000ste tekening in het NRC, waar hij inmiddels een 40-jarig jubileum heeft behaald.

• Ronald A. Westerhuis, een kunstenaar, geboren in Zwartsluis, met Zwolle als thuisbasis. Hij is internationaal actief als maker van landschapskunst en abstracte sculpturen. Zijn werk is te vinden in de openbare ruimte, musea en particuliere kunstcollecties. Op 17 juli wordt zijn MH17 monument onthuld.

Nominaties Talentprijs

Voor de Talentprijs koos de jury voor de volgende drie genomineerden:

• Jeangu Macrooy, geboren in Paramaribo. Verhuisde in 2014 naar Nederland om in Enschede aan de ArtEZ Popacademie de opleiding songwriter te kunnen volgen. De Twentse Pop Secret Prijs leverde hem een platenlabel op bij Unexpected Records van Perquisite. In 2016 verscheen zijn solodebuut ‘Brave Enough’. Zijn single ‘Gold’ werd gebruikt in een reclame voor de serie Game of Thrones. Vorig jaar werd hij door radiozender 3FM uitgeroepen tot Serious Talent en hij won de Popprijs Overijssel 2017.

• Evander Eijsink, negenjarig pianotalent uit Hengelo. Won het Open Podium in Rabotheater in zijn woonplaats en het Steinway Pianoconcours 2016. Werd in 2015 vierde in de Junior Finale van de Young Piano Foundation in Amsterdam. Gaat de filmmuziek componeren voor de nieuwe speelfilm ‘Gribiche’ van Barst Theaterproducties.

• Marieke Nijkamp, Twentenaar in hart en nieren. Is schrijver, dromer en globetrotter. Gefascineerd door taal, ideeën en fantasie. Haar debuutroman ‘This Is Where It Ends’ is in 2016 in de Verenigde Staten verschenen bij Sourcebooks Fire en stond op de bestsellerlijst van de New York Times! De Nederlandse editie, met de titel ‘54 Minuten’, is in september 2016 verschenen bij HarperCollins Holland.